Konteyner evler ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlıyor.
Konteyner Evler Hakkında 9 önemli ayrıntı.
Yakın geçmişin en önemli mimari gelişimlerinden biri de herkes için ulaşılabilir ekonomik koşulları, betonarme evlere göre daha ekolojik ve çevreye zararsız yapısı, yenilenebilir esnek ve modern tasarımları ve taşınabilir modülerlikleriyle süper hızlı inşa süreçleriyle konteyner evler pek tabii ki. Konteyner evler ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlıyor; ancak dünyada kafe dükkânlarından müştemilat ve konuk evlerine, çocuklar için oyun alanlarından yol üstü lokantalarına kadar pek çok farklı fonksiyonla kullanılıyor. Tabii kır evi olarak da çok sık tercih edilen mimari yapılardan biri konteyner evler.
Türkiye’de de özellikle arazisine ev yaptırmak isteyenler için, yapılaşmanın mümkün olmadığı doğal yerlerde doğaya zarar vermeden sizi bir bağ evi sahibi yapabilecek konteyner tasarımları harika bir çözüm olarak öne çıkıyor. Tıpkı Prefabrik evler gibi, bu yenilikçi yaklaşımın giderek yaygınlaşması için pek çok sebep var ama tabii ki en önemlisi, bu taşınabilir evlerin çok kısa bir sürede sizin için yuvaya dönüşebileceği. Bildiğiniz gibi konteyner evler nakliye konteynerlarının yeniden kullanıma sokulması ve ev haline dönüştürülmesiyle hayata geçiyor. Bunun için de tasarımlar farklılaşsa da boyut ve şekil açısından oldukça kompakt ve birbirine benzer projelerden söz ediyoruz. Peki konteyner evlerin tasarım ve inşa süreçleri hakkında başka neleri bilmeniz gerekiyor? İşte hepsi bu yazıda…
1. İzolasyon önemli!
Çelik bir kutunun içine girip orada öylece yaşayabilir misiniz? Tabii ki hayır! İşte bu yüzden izolasyon konteyner evlerde düşünmeniz gereken ilk ve en önemli şey! Konteyner tasarımınızı projelendirirken, bu projenin gerçek bir ev konforunu yakalayabilmesi için yaşayacağınızı bölgenin iklim koşullarına uygun bir izolasyon yapılması da şart…
2. Her konteyner aynı değil
Nakliye konteynerlarının boyutlarının belirli uluslararası standartlara göre olduğu bir gerçek, ancak bu her konteynerın aynı boyutlarda üretildiği anlamına da gelmiyor. Boyutları gibi, malzemelerinin de çeşitlilik gösterdiği farklı konteynerları araştırarak sizin için en uygununu tercih etmelisiniz. Standart konteynerlar, High Cube adı verilen daha yüksek tavanlı özel boyutlu konteynerlar ve soğutuculu konteynerlar bu çeşitlerden birkaç tanesi.
3. İmar izni ve diğer yasal meseleler
Her ülkenin ve hatta her şehrin ve bölgenin farklı imar yönetmelikleri var ve konteyner evinizi inşa edeceğiniz bölgenin yetkili makamlarından konteyner ev konusunda mutlaka bilgi almalısınız. Aynı bölge içindeki ormanlık arazi ile tarım arazisi arasında bile bu konuda farklılıklar olabilir. Bu yüzden nasılsa inşaat yapılmayacak taşınabilir bir ev diye yasal izinleri ihmal etmeyin ve belediyeye mutlaka danışın.
4. Projenizi özenle tasarlayın ve inşa sürecinde karar değiştirmeyin
Geleneksel inşaatlarda neden bazı evlerin inşa sürecinin sürekli uzadığını biliyor musunuz? Çünkü bu projeler sürekli değişiyor! Başta çizildiği şekline sadık kalınarak ilerlenen inşaatlar çok daha hızlı sonuçlanıyor. Konteyner evlerde de aynı şey geçerli. Bir konteynerın bir duvarını plana göre kestirmek ve boyutunu değiştirmek hem pahalı, hem de çok vakit alan bir işlem. Bunun için konteynerın tasarımını inşa sürecinden önce kesin olarak bitirmenizi tavsiye ediyoruz.
5. Duvarları mümkün olduğunca az kestirmeye çalışın
Dediğimiz gibi konteynerların duvarları çelik olduğu için kestirmek oldukça pahalı ve uzun süren bir iş. Bunun için projenizi bu sayfalarda da danışabileceğiniz profesyonel mimarlara çizdirirken bütçenizi küçültmek istiyorsanız pencere boşluklarını tutumlu bir şekilde tasarlamanızı öneririz.
6. Satın alacağınız konteynerı mutlaka görün ve kontrol edin
Unutmayın, üstünüze bir giysi almıyorsunuz. İnternetten sırf fotoğrafta iyi göründüğü için bir konteyner siparişi vermek büyük bir hata olabilir. Taşıma konteynerlarının ikinci el olduğunu unutmayın ve satın almadan önce ne durumda olduğunu kontrol edin ve o konteynerda daha önce ne taşındığını mutlaka öğrenin. Örneğin, yoğun kimyasal maddeleri taşımak için kullanılmış olan bir konteynerı kimyasallardan arındırmak için özel bir temizlik işlemi uygulamak gerekebilir. Ayrıca satın aldığınızın konteyner ne kadar az seferde kullanılmışsa o kadar iyi olacaktır. Tek bir sefere çıkmış olan bir konteyner, yeni üretilmiş bir konteyner kadar temiz ve yıpranmamış olacaktır.
7. Gerçek konteynerlar ve özel üretimler
Bugün internette konteyner ev diye arama yaptığınız zaman aslında gerçek taşıma konteynerlarından ziyade şantiyelerde de kullanılan, konteyner boyutlarındaki özel yapım barınaklar çıkıyor karşınıza. Ancak hem uzun ömürlülük hem de tasarım açısından bu barınaklar özellikle kırsal yerlerde konforlu bir ev için pek uygun değiller. Bizim bu yazımızda bahsettiğimiz konteyner evlerse çelikten imal edilmiş, uluslararası standartlardaki gerçek nakliye konteynerlarından dönüştürülerek tasarlanan evler.
8. Konteynerların yapısını anlamak şart
Bir ev projesine karar vermeden önce mutlaka taşıma konteynerlarının yapısal özelliklerini inceleyin. Örneğin konteynerların iki uzun duvarı ana taşıyıcı duvarlardır, bu yüzden de bu duvarlara pencere ya da kapı gibi delikler açıldığında taşıyıcı yapıyı korumak için bunun telafisinin yapılması gerekir. Bu konuda uzmanlaşmış mimarlarla çalışın.
9. Doğal koşulları hesaba katın
Tasarımı gerçekleştirirken yalnızca estetik özelliklere ve ihtiyaçlarınıza odaklanmayın ve mutlaka doğal koşulları da hesaba katın. Örneğin konteynerın dış cephesini kaplamasız, metal haliyle bırakmak isterseniz bunun için rüzgarsız bir bölgede yaşamanız gerekir çünkü rüzgar ve metal kombinasyonu gürültüye sebep olacaktır.